Zwangerschapscursus

 

Ben je zwanger of bevallen en op zoek naar een cursus?

Fysiotherapie en oefentherapiepraktijk Bioch / Dijkshoorn / Van der Lans biedt verschillende mogelijkheden aan, uitgevoerd door onze oefentherapeute Mensendieck Roxan Bovelander, welke is gespecialiseerd in bekkenklachten.

Bij aanmelding vindt eerst een individuele intake plaats, waarbij je samen met de therapeut je zwangerschap/bevalling en aanwezige klachten doorspreekt. De therapeut kan je dan meteen, zo nodig, wat gerichte adviezen en/of oefeningen meegeven voor thuis.

Afhankelijk van de klachten kan het raadzaam zijn om voor de start van het groepsprogramma nog een paar keer individueel behandeld te worden. Op deze manier kunnen de ergste klachten verminderen, waarna beter ingestapt kan worden in het groepstraject. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om het hele programma individueel te volgen.

 

Prenataal ‘Zwanger Totaal’

Deze zwangerschapscursus bestaat uit 8 groepslessen van 1 uur. Je krijgt uitleg welke veranderingen er in je lichaam plaatsvinden en welke klachten hieruit kunnen volgen. Je leert hoe je de klachten kunt verminderen en hoe gezond bewegen hierop invloed heeft. Tevens is er aandacht voor de bevalling. Ook hierbij krijg je tips hoe je je bekken het best kunt ontzien tijdens de bevalling, welke ademhalingstechnieken de meeste ontspanning bieden en er wordt uitgelegd welke bevalhoudingen het minst belastend zijn voor je bekken en rug. De juiste perstechniek wordt je aangeleerd, zodat je je bekkenbodem niet overbelast.
Er is een partneravond, waarin jij en je partner gerichte tips krijgen.

De lessen zijn op een woensdagavond van 19:00 uur tot 20:00 uur. De eerstvolgende startdatum is woensdag 19 september 2018

 

Postnataal ‘Totaal Vitaal’

Een optimaal herstel na de bevalling is nodig om weer goed te kunnen functioneren. In 6 groepslessen oefen je om na de zwangerschap een nieuwe balans in je lichaam te vinden. Tevens is het een goede voorbereiding op het sporten. Je wordt begeleid in het verantwoord versterken van bekkenbodem, buik en rug. Je leert je spieren goed te gebruiken en krijgt nuttige houdingstips die je thuis kunt toepassen (zoals tijdens de verzorging van je kindje). Er wordt onder andere geoefend met balansballen en bodybands. Wanneer je bevallen bent en je wilt weer goed herstellen, dan is dit het perfecte programma voor jou. Deze cursus is geschikt voor vrouwen 4-6 weken tot 12-max 20 weken na de bevalling.

De lessen zijn qua tijd en data nader te bepalen aan de hand van alle aanmeldingen.

 

Na-gym ‘Jonge Moeders’

Op een verantwoorde manier jezelf (weer) fit krijgen is waar deze lessen om draaien. Zo kun je je conditie, kracht, coördinatie en stabiliteit verbeteren. Wanneer je weer wilt opbouwen naar een sportactiviteit die je deed voor de zwangerschap dan is deze begeleiding daar ook ideaal voor. Tijdens de lessen ligt de aandacht op de uitvoering van alle oefeningen met de juiste lichaamshouding en basisstabiliteit rondom bekken, buik, lage rug en bekkenbodem spieren. Op deze manier blijft het lichaam fit en gezond en zullen klachten op de achtergrond blijven: zelfs met preventieve werking op een volgende zwangerschap of voor latere leeftijd rondom de overgang.

De lessen zijn doorlopend, iedere woensdagavond van 20:15 uur tot 21:15 uur. Instromen kan op elk gewenst moment: Bel ons om een eerste proefles aan te vragen.

 

Vergoeding en kosten

De praktijk is aangesloten bij ZwangerTotaal, waardoor de groepsprogramma’s pre- en postnataal door alle zorgverzekeraars zijn opgenomen in het aanvullende pakket oefentherapie Cesar/Mensendieck. Wanneer je klachten hebt kun je hierop aanspraak maken.

Wanneer je geen klachten hebt kun je uiteraard ook preventief deelnemen aan de groepsprogramma’s. Afhankelijk van je verzekeringsvorm kan je (een deel van) de kosten alsnog terugkrijgen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden dit onder het kopje ‘zwangerschapscursussen’ (onder andere CZ).

Bij twijfel welke situatie voor jou geldt: Bel ons! De therapeut of onze assistentes kunnen je hier meer over vertellen.

De tarieven van de preventieve programma’s:

Groepsprogramma tijdens de zwangerschap (8 lessen)
‘ZwangerTotaal preventief’                                                            € 135,00
‘ZwangerTotaal preventief’ +  (incl. bewegingsonderzoek)     € 165,00

Groepsprogramma na de bevalling (6 lessen)
‘Totaal Vitaal’                                                                                   €   95,00
‘Totaal Vitaal’ +   (incl. bewegingsonderzoek)                           € 125,00

Na-gym ‘Jonge Moeders’ per kwartaal                                        €   90,00

 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via r.bovelander@gchetkruispunt.nl. Vermeld bij uw aanmelding uw telefoonnummer dan bellen wij u terug om een intake afspraak in te plannen.

Voor vragen kunt u ook mailen met Roxan Bovelander:
E-mail: r.bovelander@gchetkruispunt.nl